©2019 by Ultrakid.

If your why is bigger than your how, then just go

for it

JOHANNES & NICO’S WHY
Op de ochtend van vier maart 2020 is het zover: starten aan een ultratriatlon in Israël met ultrakid Johannes.
“Freddy De Neef”
Maar het verhaal op zich start eigenlijk al jaren terug. Op 21 februari 2011 stormt Nico’s collega Joël, het kantoor binnen en zegt met een angstige blik: ‘ Nico, je moet snel naar huis. Uw vader is overleden’. Dit is het begin van Nico’s donkere periode waar veel eten, drinken en niet goed weten wat te doen, begon.
“Team HOYT”


Toen Nico een presentatie moest maken voor zijn salesteam, botste hij op een motivatiefilmpje van team HOYT. Een papa en zijn zoon met een mentale en lichamelijke beperking, die samen deelnemen aan een Ironman. Hij voelde zich enorm aangesproken en geïnspireerd door het feit dat een papa en zijn kind samen 3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42,2km lopen.
Deze impressie heeft jaren in zijn hoofd gezeten totdat hij op 3 april 2017 zonder enige afspraak energy lab binnen wandelde en kennismaakte met zijn toekomstige coach Thys . Nico herinnert zich nog zeer levendig de uitdrukking op zijn gezicht toen hij zei ‘ ik ga deelnemen aan Ironman Nice, kan jij mij hiervoor een trainingsschema opmaken?’. Ook de bodymass scanner schreeuwde zijn ongeloof uit toen het verdict kwam: ‘110kg en 34% vetpercentage’. Nico was obees!
Ook de eerste stappen naar het zwembad in het spannende zwembroekje, waren voor Nico zowel een mentale als een fysische uitdaging. Hij zag iedereen vlot door het water glijden, als vissen in het water. Terwijl hijzelf blij was dat het muurtje in het zwembad iedere 50 meter de nodige steun bood. Zijn top zwemcoach Inge heeft hem letterlijk van 0 tot 10 km leren zwemmen.
15 intensieve trainingsmaanden later, finishte hij Ironman Nice op 12u49min. De bekroning op zijn overwinning van een donkere periode.
“Ironman becomes Ultraman”


De Ironman roes stimuleerde zijn honger naar meer. Na vele slapeloze nachten, eindigde zijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging met ‘Ultraman challenge Israël’.
En wat voor een challenge: 10km zwemmen, 420km fietsen en 84km lopen dwars door het buitengewoon mooie landschap van het Bijbelse Israël!
Toen hij dit idee met zijn vrienden en familie deelden, verklaarden sommigen hem helemaal zot. Zelfs tot op een zekere hoogte dat mensen zeiden dat deelnemen pure roofbouw is op zijn lichaam.
Overtuigd echter van zijn doel, besloot hij om deze negatieve en bange gedachten te blokkeren. Op 9 maand tijd heeft hij zich onder begeleiding van experts volledig klaargestoomd voor Ultraman Challenge Israël.


 Op 4 maart 2019 stond hij aan de start als 1e Belg ooit! Na 29u27min liep hij over de finish line als derde in het totaal klassement. Waanzinnig!
Op dat moment, op die laatste seconde en in deze overheersende euforie, verscheen het beeld van Team HOYT hem voor de geest. In zijn hart besloot hij toen om dit ultieme overwinningsgevoel te delen met een kind met een beperking.
“Ultrakid Johannes”


Het lot bracht hem samen met de sportieve 12-jarige Johannes die dwarslaesie heeft van T1 tot T3. Een onderbreking van het ruggenmerg dat doorstroming van impulsen tussen hersenen en spieren onmogelijk maakt. Concreet betekent dit dat Johannes verlamd is van tepel tot teen.
“Verlamd door vluchtmisdrijf”
Johannes is echter niet verlamd geboren. Op 3 jarige leeftijd sloeg het noodlot toe en werd hij het slachtoffer van een auto-ongeval met vluchtmisdrijf, tijdens een weekendje Ardennen samen met zijn gezin.


De dag voor dit tragische ongeval stond de avontuurlijke kleuter voor de allereerste keer op skilatten onder begeleiding van zijn papa.  24u later werden Johannes, zijn ouders en broers geconfronteerd met de harde waarheid dat de schattige kleuter nooit meer zou kunnen lopen.

 

“Actieve en sportieve mindset”
 

Desondanks zijn letsel, is Johannes zeer actief en boordevol levenslust, een voorbeeld voor ons allemaal. Samen met de steun van zijn familie en vrienden, wordt er gezocht naar oplossingen voor de problemen en ontoegankelijkheid in de samenleving waar ‘rollers’ zoals Johannes, constant mee geconfronteerd worden. In zijn vrije tijd leert Johannes Klavecimbel spelen, acteert hij in een toneel en basket hij bij Dukes on Wheels, een rolstoelbasketploeg in Oostende.
Gesteund door zijn ouders, krijgt Johannes dezelfde kansen als zijn broers. Ook zelfstandigheid is belangrijk voor de tiener. Dankzij zijn recente elektrisch ondersteunde handbike kan hij overal naartoe in zijn woonplaats Blankenberge.


Johannes zoekt met zijn familie ook manieren om zich op het strand voort te bewegen. Tot aan de waterlijn komen is niet zo gemakkelijk. Op de noordzeegolven surft Johannes met een bellyak (buikkayak/surfplank) voor mensen met een beperking.
Opgeven staat dus niet zijn woordenboek, want hoe onwaarschijnlijk dit ook leek kort na het ongeval, toch zocht Johannes terug de skipiste op met behulp van zijn zitski. Hij is ondertussen zo gevorderd, dat hij zonder begeleider afdaalt in de blauwe piste.
Al deze activiteiten zijn het bewijs van het doorzettingsvermogen van deze uitzonderlijke jonge kerel. Met de juiste mindset kan je als roller minstens evenveel bereiken als stappende leeftijdsgenoten.
 


Uiteraard begrijpt u ook als lezer dat naast de juiste spirit, ook hulp- en sportmiddelen zeer noodzakelijk zijn om Johannes deze gelijke kansen te bieden. Gelukkig is het gezin verzekerd waardoor een behoorlijk deel van de kosten betaald wordt. Niettegenstaande is er een constante financiële druk omdat alle toestellen op maat gemaakt worden en bovendien door de groeispurt van Johannes regelmatig opnieuw moeten aangekocht worden. Een te klein hulpmiddel geeft al gauw drukplekken of doorligwonden. Extra opties en ondersteuningen zijn noodzakelijk om Johannes actief te laten zijn op een zo comfortabel mogelijke manier. Jammer genoeg kosten deze extra’s en vernieuwingen een smak geld. Zo bleek deze zomer de strandrolstoel van 3800 euro te klein te zijn met doorligwondjes als gevolg.
“Sporten is gezond”


Toch kiezen de ouders van Johannes ervoor om te blijven investeren in zijn gezondheid, revalidatie en re-integratie in de samenleving. Sport heeft hier een grote impact op. Zo is Johannes zijn longcapaciteit toegenomen dankzij het basketten en blijven ziekenhuisopnames ten gevolge van longontstekingen achterwege. Ook dankzij het fietsen is zijn bovenlichaam enorm aangesterkt. Het bewijs is er: Sporten is gezond!


Naast de fysieke voordelen, werkt duursport ook therapeutisch. Omwille van deze redenen is de moedige Johannes ontzettend gemotiveerd om samen met Nico, de ultraman challenge in Israël aan te gaan! Dit duo wil bewijzen dat alles mogelijk is, ook met een fysieke beperking.
“Hoe financieel steunen?”
Help hen deze boodschap uit te dragen aan de medemens en geef uw financiële en morele steun aan dit mooie en unieke project via onze crowdfunding.
Het volledige verloop van trainingen tot wedstrijddag, kan u volgen op www.ultrakid.be of via Ultrakid op Facebook en Ultrakid_israel op Instagram.


 “This is where the Ultrakid challenge begins”